U bekijkt nu DZAHW14. Dit evenement is al geweest.

‹  Ga terug naar DZAHW15

De Zorg Aan Het Woord 2014

De Zorg Aan Het Woord vond plaats op donderdag 2 oktober 2014 in het Andaz Amsterdam Prinsengracht.

In de media:

KNMG: e-health verdient zelfde tarief als gewone zorg - Skipr
Schippers moet inzetten op e-health en preventie om kosten te besparen - Medicalfacts
Kopstukken uit de zorg vervangen voor één dag minister Schippers - MedZine
Kopstukken uit de zorg vervangen voor één dag minister Schippers - Pharmamarketeer


Onder leiding van dagvoorzitter Frénk van der Linden discussieerden de tafel- en zaalgasten over het thema Personalised Medicine, in drie tafelrondes.


Ronde 1: Kostenbesparing
Christiaan Keijzer, Michel Dutrée, Henk Jan Out, Salmaan Sana


Ronde 2: Zorg 3.0
Sofie van der Meulen, Donald van der Peet, Henk Viëtor, Lode Wigersma

Ronde 3: Preventie
Marjolein Drent, Bart van der Lelie, Aernout Somsen, Annemiek Verkamman, Wilna Wind

Tafelgasten in 2014

 • Drs. Frénk van der Linden Drs. Frénk van der Linden DZAHW 2014, dagvoorzitter Frénk van der Linden behoort volgens collega’s tot de crème de la crème van de interviewjournalistiek. Zijn werk kenmerkt zich door een combinatie van grote empathie en scherpte. Vasthoudend maar met respect voor zijn gesprekspartners komt hij tot originele en diepgravende portretten. Hij werkt voor o.a. de NCRV-televisie, Het Parool, de Volkskrant en de NPS-radio (Kunststof), schuift regelmatig aan voor een kritische noot bij DWDD en leidt regelmatig debatten en congressen. De afgelopen jaren publiceerde hij talloze vraaggesprekken, reportages en documentaires.
 • Prof. dr. Marjolein Drent Prof. dr. Marjolein Drent WASOG, president Marjolein Drent zet zich in voor patiënten met interstitiële longaandoeningen (ild) en is oprichter van de ild care foundation. Zij is betrokken bij diverse (inter)nationale organisaties en wordt 10 oktober 2014 president van de wereldorganisatie die zich bezig houdt met ild (WASOG). In 2012 ontving Drent de 'World Sarcoïdose Persoon van het Jaar Award'. Tevens werd zij twee jaar op rij gekozen als toparts door collega longartsen. Tot slot is zij ambassadeur van COM-passion for Care, de stichting die compassie wil terugbrengen als kern van de zorg.
  Bekijk het interview met Marjolein Drent
 • Dr. Michel Dutrée Dr. Michel Dutrée Nefarma, directeur Michel Dutrée is sinds 2006 directeur van Nefarma. Daar houdt hij zich bezig met visie ontwikkeling en implementatie en bemiddeling bij conflicten. Dutrée heeft een grote interesse voor innovatie en marktwerking in de gezondheidszorg. In zijn promotieonderzoek onderzocht hij de spreiding van kostbare medische technologie in Nederland. Vervolgens was Dutrée secretaris in de Raad van Bestuur van het LUMC, zette hij Berenschot Gezondheidszorg op en werd hij CEO van Prismant.
  Bekijk het interview met Michel Dutrée
 • Prof. dr. Lode Wigersma Prof. dr. Lode Wigersma KNMG, algemeen directeur Lode Wigersma, 64 jaar, is sinds mei 2013 algemeen directeur van artsenfederatie KNMG. Hij is opgeleid als huisarts en heeft vele jaren gewerkt als huisarts in Amsterdam. Daarnaast was hij staflid, later hoogleraar en hoofd van de huisartsopleiding, in het AMC in Amsterdam. In 2000 stapte hij over naar de KNMG, waar hij directeur beleid & advies werd. EHealth is een van de vele aandachtsgebieden binnen de KNMG. De KNMG is partner in het convenant governance eHealth samen met ZN, NPCF, VZVZ, Kwaliteitsinstituut en Nictiz, en in de implementatie-agenda eHealth.
  Bekijk het interview met Lode Wigersma
 • Dr. Aernout Somsen Dr. Aernout Somsen Cardiologie Centra Nederland, co-founder Aernout Somsen is opgeleid in het AMC en daar ook gepromoveerd op hartfalen. Hij deed een postdoc aan de Harvard Medical School in Boston, USA. Vervolgens werkte Somsen als cardioloog en research fellow in het Universitaire ziekenhuis in Geneve, Zwitserland. Somsen is opleider Cardiologie in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam. In 2006 richtte Aernout Somsen Cardiologie Centra Nederland op en is hij lid van de commissie Kwaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Bekijk het interview met Aernout Somsen
 • Prof. dr. Henk Jan Out Prof. dr. Henk Jan Out Radboudumc, bijzonder hoogleraar Henk Jan Out brak zijn opleiding tot gynaecoloog af om vanaf 1992 bij Organon in Oss klinisch geneesmiddelenonderzoek te verrichten. Na diverse managementfuncties bij Organon was Out bij Schering-Plough en later Merck (MSD) verantwoordelijk voor het klinisch onderzoek op gebied van Women’s Health. Sinds 2013 is hij Vice-President Global Medical Affairs bij Teva Pharmaceuticals. Out is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG) en bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde aan het Radboudumc.
  Bekijk het interview met Henk Jan Out
 • Dr. Henk Viëtor Dr. Henk Viëtor Drug Discovery Factory, directeur Henk Viëtor is directeur en mede-oprichter van de Drug Discovery Factory. Hij promoveerde op het foetale immuunsysteem en specialiseerde zich in transfusiegeneeskunde en klinische genetica. Sinds 2000 is hij als ondernemer actief in de Life Sciences industrie. In deze periode heeft hij aan de wieg gestaan van 20 biotechnologie bedrijven waarvan de meeste zich richten op personalized medicine.
 • Drs. L.G. Bart van der Lelie Drs. L.G. Bart van der Lelie Lysiac, beleidsexpert Bart van der Lelie is partner bij LYSIAC. Na zijn studie biochemie heeft hij les gegeven in natuurkunde, scheikunde en biologie en deed vervolgens brede ervaring in de farmaceutische industrie op. Van der Lelie is is gespecialiseerd in het beleid rond de financiering van zorg en zet zich in voor de verbetering van beleid en praktijk. Hij werkt hiervoor succesvol samen met de overheid, patiëntenorganisaties, beroepsverenigingen, ziekenhuizen, farmaceuten, thuisservice organisaties en andere zorgverleners.
 • Dr. Donald van der Peet Dr. Donald van der Peet VUmc, chirurg Donald van der Peet is als gastro-intestinaal chirurg werkzaam in het VUmc. Zijn aandachtsgebied betreft met name mensen met een aandoening aan de slokdarm of maag. Hij doet actief onderzoek naar de optimalisatie van zorg door het minimaliseren van het operatieve trauma en actieve begeleiding in het peri-operatieve traject. Daarnaast is hij als opleider Algemene Heelkunde verantwoordelijk voor de opleiding van AIOS-heelkunde in regio 1.
  Bekijk het interview met Donald van der Peet
 • Wilna Wind Wilna Wind NPCF, algemeen directeur Wilna Wind is sinds 2010 algemeen directeur van patiëntenfederatie NPCF. Daarvoor was zij CAO-coördinator bij de vakcentrale FNV. Tussen 2002 en 2005 werkte zij voor de adviesbureaus Basis & Beleid, als commercieel directeur en Berenschot. Naast haar functie bij NPCF is zij bestuurslid bij het College voor Perinatale Zorg en maakt zij deel uit van de Raad van Advies van Actal. Sinds 2008 is Wilna jurylid bij de stichting Prokkel. Per 2013 heeft zij zitting in de Programmacommissie van Stichting Management Studies van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
 • Mr. Sofie van der Meulen Mr. Sofie van der Meulen Axon Lawyers, advocaat Sofie van der Meulen is advocaat bij Axon advocaten in Amsterdam. Zij heeft ruime ervaring in het adviseren en procederen op het gebied van bestuurlijke handhaving van het omgevingsrecht, economisch bestuursrecht, sociale zekerheidsrecht, de toegang tot informatie van de overheid, de bescherming van persoonsgegevens, overheidsaansprakelijkheid en aanbestedingsrecht. Bij Axon specialiseert zij zich in de juridische en regulatoire aspecten van medische technologie en voeding, waarover zij publiceert. Sofie geeft daarnaast lezingen over onderwerpen met betrekking tot medische software.
 • Drs. Annemiek Verkamman Drs. Annemiek Verkamman HollandBIO, directeur Annemiek Verkamman is directeur van HollandBIO. HollandBIO bundelt de krachten van ruim 125 medische, agro-food en industriële- biotechnologie bedrijven en organisaties. HollandBIO zet zich in voor een optimaal innovatieklimaat zodat de mogelijkheden van de Nederlandse biotechnologie-industrie ten volste benut kunnen worden. Verkamman is van huis uit scheikundige en econoom. Zij heeft ervaring opgedaan met productontwikkeling, het opstellen en uitvoeren van innovatiebeleid en heeft als directeur van BioFarmind aan de wieg gestaan van de oprichting van HollandBIO.
 • Salmaan Sana Salmaan Sana COM-passion for Care , voorzitter Salmaan Sana volgde de opleiding geneeskunde aan het VUmc en deed daarnaast veelzijdige ervaring op als trainer, coach en teamleider. In 2010 richtte hij samen met en groep medestudenten COM-passion for Care op omdat hij zag dat de gezondheidszorg ondergesneeuwd raakt door protocollen, regels, een gebrek aan tijd en de voortdurende roep om kostenbeheersing. Met COM-passion for Care wil Sana binnen tien jaar de menselijke maat weer terugbrengen in de zorg. Met de trainingen en workshops wil de stichting zorgprofessionals tenminste ook aan het denken zetten.
 • Dr. Christiaan Keijzer Dr. Christiaan Keijzer LAD, voorzitter Christiaan Keijzer specialiseerde zich tot anesthesioloog aan het VUmc en deed daar tevens zijn promotie. Hij werkt momenteel als anesthesioloog en beoogd opleider anesthesiologie in het Radboudumc. Keijzer heeft daarnaast ruime bestuurlijke ervaring. Hij is penningmeester en lid federatiebestuur bij de KNMG, lid van het regionaal tuchtcollege gezondheidszorg te Amsterdam en sinds juni 2014 ook voorzitter van de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). Met de LAD ziet Keijzer vooral zijn toegevoegde waarde op het domein e-health en m-health met daarbij als landelijk kernpunt de positionering van artsen.

Follow us